SPECJALNOŚĆ PASIEKI - MIÓD NAWŁOCIOWY - rozwiń by dowiedzieć się więcej

Miód nawłociowy jest bardzo cenną choć rzadko spotykaną odmianą miodu w Polsce. Powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły na Nawłoci późnej i Nawłoci kanadyjskiej. Jego silne właściwości antybiotyczne ( nazywany ‘polska manuka’ ) oraz zwiększające odporność organizmu spowodowały, że w ostatnich latach jest coraz częściej poszukiwany dla dzieci zwłaszcza przy ‘grypowej’ pogodzie. Jego łagodny (słodko – kwaśny, cytrynowy) smak i przyjemny kolor powoduje, że jest bardzo lubiany przez dzieci – w odróżnieniu od miodu lipowego za którym dzieci nie przepadają. Idealnie pasuje do herbaty z cytryną. Jest również stosowany przy schorzeniach układu krążenia, problemach z prostatą czy przy zapobieganiu miażdżycy. W medycynie ludowej nazywany nektarem życia, stosowany w pielęgnacji urody. Jest miodem szybko krystalizującym. Musimy się śpieszyć z jego odwirowaniem, gdyż potrafi skrystalizować jeszcze w plastrach wyjętych z ula. Miód nawłociowy stał się w ostatnim czasie najpopularniejszym wśród naszych klientów.

Jesteśmy przeciwnikami rozpuszczania miodów w podwyższonych temperaturach ( z fazy stałej do płynnej). Miód nawłociowy, gdy skrystalizuje, robi się bardzo twardy. Alternatywnie do rozpuszczania miodu, stosujemy kremowanie by uzyskać miód nawłociowy kremowany. Proces kremowania jest bardzo prosty lecz pracochłonny. Polega na dość powolnym mieszaniu miodu i rozbijaniu zalążków krystalizacji. Kremowanie miodów nie powoduje utraty żadnych właściwości chemicznych ani prozdrowotnych. Dzięki temu procesowi uzyskujemy miód o konsystencji budyniu dający się łatwo rozsmarować. Taką konsystencję zachowa również w późniejszym okresie. Miód kremowany (nawłociowy, rzepakowy oraz mniszkowy) zyskał taką popularność wśród naszych klientów, że przygotowujemy go prawie wyłącznie w takiej formie. Co najważniejsze: nie jest podgrzewany i nie traci swoich unikalnych właściwości.

Miód nawłociowy ma jeszcze tę zaletę, że pochodzi z roślin rosnących na nieużytkach, gdzie nikt nie stosuje nawozów ani oprysków. Pszczelarze z Zalesia Górnego i okolic są dumni ze specyficznego, wspaniałego smaku tego miodu.

Kolor: jasno żółty, miód kremowany jest dużo jaśniejszy, kolorem przypomina miód rzepakowy

Smak: słodki z wyczuwalną słodko-kwaśną nutą.

Najcenniejszymi produktami z ula dla naszego organizmu są pierzga, pyłek i propolis


MIÓD SPADZIOWO-NEKTAROWY - rozwiń by dowiedzieć się więcej

Miód nektarowo – spadziowy powstaje z spadzi – substancji wydzielanej przez mszyce i czerwce oraz nektaru różnych roślin kwitnących jednocześnie z występowaniem spadzi. Nasze miody spadziowo – nektarowe powstają w lesie mieszanym Chojnowskiego Parku Krajobrazowego ( Zalesie Górne, Ustanów, Kraina Jeziorki ). Spadź najczęściej pojawia się w połowie lipca. Tak szybko jak się pojawi, może zniknąć po ulewnym deszczu czy upalnym dniu. Spadź w naszych miodach pochodzi najczęściej z lipy, klonów, tarniny, dębów, wierzb i buków. Nektar który często pszczoły noszą jednocześnie ze spadzią pochodzi w przewadze z koniczyny, kruszyny, krwawnicy. Czasem gdy drzewa spadziują zaczyna kwitnąć nawłoć ( początek sierpnia) i wtedy mimo wyczuwalnego smaku spadzi, miód nektarowo – spadziowy jest bardzo jasny.

Zastosowanie

Miody spadziowo – nektarowe charakteryzują się dużą zawartością związków mineralnych. Ich działanie jest bardzo szerokie. Są polecane w walce z anemią i przy osłabieniu organizmu. Są stosowane przy leczeniu układu moczowego, w schorzeniach wątroby, jelit i dróg żółciowych. Działają łagodząco i przeciwzapalnie przy przeziębieniach, łagodzą kaszel. Mają również zastosowanie przy zapaleniu stawów, przy osłabieniu i wycieńczeniu organizmu. Domieszka miodów wielokwiatowych ma wpływ na szersze spektrum działania prozdrowotnego. Najcenniejszymi produktami z ula dla naszego organizmu są pierzga, pyłek i propolis


MIÓD AKACJOWY - rozwiń by dowiedzieć się więcej
Jest bardzo delikatnym w smaku miodem. Czysty miód akacjowy ( bez domieszek innych nektarów ) jest dość trudno pozyskać. Akacja kwitnie na początku Czerwca. Jest to również okres rozkwitania wielu chwastów polnych (np koniczyna) i niektórych drzew (np kruszyna). Czysty miód z akacji powstaje w rejonach dużych skupisk tych drzew. Potrzebna jest przy tym ciepła pogoda. Często wiosenne przymrozki niszczą kwiaty akacji. Tak się stało wiosną 2014 r. gdzie wiele akacji nie zakwitło a zła pogoda bardzo ograniczyła loty pszczół po nektar.

Miód akacjowy bez domieszek z innych roślin jest jasno-słomkowo-zielonkawy. Najdłużej z polskich miodów zachowuje konsystencję płynną, nawet do roku. Ma bardzo delikatny smak i aromat. jest miodem bardzo popularnym zwłaszcza przez dzieci. Jeśli ktoś nie lubi ostrego wyrazistego smaku miodu – to miód akacjowy jest właśnie najbardziej neutralny nadaje się do słodzenia i na kanapki.

Zastosowanie

Jest stosowany przy schorzeniach układu pokarmowego w zaburzeniach trawienia, pracy jelit i żołądka. Używany przy przeziębieniach, wspomagająco przy leczeniu schorzeń nerek i układu moczowego. Ze względu zawartość dużej ilości fruktozy, jest przydatny dla osób z lekkimi postaciami cukrzycy (nie insulinozależnymi). Uodparnia nasz organizm przed przeziębieniami, działa wzmacniająco. Rozpuszczony 10 godzin przed wypiciem w letniej wodzie, jest wspaniałą odżywką energetyczną. Najcenniejszymi produktami z ula są pierzga, pyłek i propolis


MIÓD SPADZIOWY LIŚCIASTY - rozwiń by dowiedzieć się więcej

Miód spadziowy z drzew liściastych w Pasiece Miody Domańskich powstaje głownie w okolicznych lasach wokół Zalesia Górnego. Występują tu w dużej ilości drzewa liściaste na których żerują mszyce i czerwce wydzielające spadź: lipa, wierzby śliwa tarnina, graby, buki, dęby. Pszczoły bardzo szybko wyczuwają w terenie gdzie spadź się pojawiła. Dzieje się to najczęściej w połowie lipca gdy pszczołom doskwiera okresowy brak pokarmu. Wtedy w ulach pojawia się brunatno – zielonkawy nakrop. Jest to sygnał, że drzewa zaczęły spadziować. W ulach obserwujemy odmienne zachowanie pszczół…… biorą się do roboty.

Miód spadziowy jest jednym z najczęściej poszukiwanych miodów. Miód spadziowy liściasty w każdym roku będzie miał inny smak, aromat i barwę. Zależy to od gatunku spadziujących drzew i domieszek nektaru z kwitnących w tym okresie kwiatów. Pszczoły przestają zbierać spadź, gdy spadnie ulewa lub wystąpią upały. W naszych warunkach produkcję miodu spadziowego przerywa rozkwitanie nawłoci. Stąd często pozyskujemy miód nektarowo – spadziowy a dokładniej nawłociowo – spadziowy, gdyż oba pożytki mieszają się. Zapach kwiatów odciąga pszczoły z lasu na nawłociowe łany.

Na co jest polecany miód spadziowy z drzew liściastych?

Miód spadziowy liściasty polecany jest w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, nerek i dróg moczowych. Stosowany jest często przy problemach z przewodem pokarmowym i jelitami. Oczywiście jak wszystkie miody ma właściwości wzmagające odporność, działa wzmacniająco w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.

W obecnym sezonie chcemy pierwszy raz wywieźć jedną pasiekę na spadź iglastą. Tego nowego dla pasieki – ciemnego miodu – spodziewamy się w lipcu.

Najcenniejszymi produktami z ula dla naszego organizmu są pierzga, pyłek i propolis


MIÓD RZEPAKOWY - rozwiń by dowiedzieć się więcej
Dzięki ciągnącym się w wielu rejonach kraju złocistym polom rzepaku, miód* ten jest zdecydowanie najpopularniejszy w Polsce. Łatwo go rozpoznać po bardzo jasnym kolorze. Rzadko spotyka się go w postaci płynnej, czego przyczyną jest duża ilość glukozy przez którą miód szybko krystalizuje. Jeśli ktoś jednak chce zachować jak najdłużej jego płynną konsystencję, dobrze jest go kupować w okresie jego zbierania (przełom maja i czerwca). Oczywiście skrystalizowany miód nie traci nic ze swoich właściwości (w przeciwieństwie do miodu podgrzewanego). Minusem tego rodzaju miodu jest skłonność do łapania wilgoci z powietrza, dlatego należy go przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach. W przeciwnym razie jego wierzchnia warstwa może ulec fermentacji. Miód rzepakowy polecany jest dla osób cierpiących na choroby sercowe. Serce jako mięsień pracuje nieustająco a najlepszą pożywka dla mięśni jest glukoza, którą zawiera miód rzepakowy. Miód ten składa się głównie z cukrów prostych, jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, przez co zwiększa jej możliwości detoksykacyjne. Znane jest także jego działanie na problemy skórne – przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniami.

Smak: bardzo słodki

Kolor: w stanie płynnym kolor słomkowy, po skrystalizowaniu – jasnożółty lub kremowy.

*za „Miód dla zdrowia cud” Wydawnictwo BEE& HONEY sp. z o.o.

Najcenniejszymi produktami z ula dla naszego organizmu są pierzga, pyłek i propolis


MIÓD LIPOWY - rozwiń by dowiedzieć się więcej
Jeden z najpopularniejszych miodów – lipowy*- zawdzięcza swoją sławę m.in. swoim właściwościom wzmacniania odporności i działania przeciw przeziębieniom, chorobom przebiegającym z wysoką temperaturą. Pomaga też w schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych. Działa napotnie, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Polecany jest tez osobom mającym problemy z układem krążenia. Niewiele osób wie, że powinno się go przyjmować po rozpuszczeniu w naparze kwiatu lipy, owocu maliny oraz w połączeniu z sokiem z cytryny lub mlekiem (1 łyżka stołowa na szklankę ciepłego płynu).

Smak: od słodkiego przez słodko-ostry

Barwa: od zielonkawo-żółtej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żołte do złocistego.

*za „Miód dla zdrowia cud” Wydawnictwo BEE& HONEY sp. z o.o.

Smak: od słodkiego przez słodko-ostry

Barwa: od zielonkawo-żółtej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żołte do złocistego.


MIÓD MNISZKOWY - rozwiń by dowiedzieć się więcej
Dla pszczelarza widok wiosennych i letnich łąk ubielonych popularnymi w Polsce „dmuchawcami latawcami” to znak zbliżającego się sezonu na miód z mniszka* – żółtego polnego kwiatu. Miód ten przed skrystalizowaniem jest bardzo gęsty i ciągliwy, krystalizuje dość szybko. Badania przeprowadzone na Litwie wykazały najniższą ze wszystkich miodów kwasowość tego miodu. Miód ten znajduje szczególne zastosowanie w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych, stosowany jest przy niedokrwistości, chorobach reumatycznych i stanach wyczerpania psycho-fizycznego. Dzięki zawartości choliny obniża się poziom lipidów wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny. Stosuje się też przy zaburzeniach trawienia spowodowanych niedostatecznym wydzielaniem enzymów trawiennych jak również schorzeniami żołądka i jelit na tle skurczowym.

Smak: słodki, lekko kwaśny

Kolor: od jasnożółtej do pomarańczowej.

*za „Miód dla zdrowia cud” Wydawnictwo BEE& HONEY sp. z o.o.

Najcenniejszymi produktami z ula dla naszego organizmu są pierzga, pyłek i propolis


MIÓD WIELOKWIATOWY - rozwiń by dowiedzieć się więcej

Miód wielokwiatowy jest nieocenionym i często niedocenianym źródłem prozdrowotnych właściwości. Jest mieszaniną nektaru pochodzącego z wielu gatunków roślin. Miód wielokwiatowy w każdym sezonie i rejonie będzie odmienny. Dotyczy to koloru, smaku, i właściwości. Występuje w rejonie gdzie nie ma dominującej, kwitnącej rośliny. Dzięki temu ma szerokie spektrum działania. Wiosną miody wielokwiatowe są jaśniejsze, delikatne w smaku. Im bliżej lipca czy sierpnia, tym więcej w nich domieszek czeremchy, lipy, kruszyny, gryki i spadzi. Wtedy ich smak robi się mocniejszy a kolor ciemnieje.

Miód wielokwiatowy – zastosowanie

Stosowany jest często przy chorobach alergicznych. Ważne by zażywać go zapobiegawczo na kilka tygodni przed rozpoczęciem pylania rośliny uczulającej. W takiej kuracji miód powinniśmy zażywać najlepiej rozpuszczony. (Jedną łyżkę rozpuszczamy 10 godzin wcześniej ). Istotne jest, by miód pochodził z rejonu, w którym przebywa osoba uczulona. Miód wielokwiatowy działa wzmacniająco, ma właściwości antybiotyczne hamujące rozwój drobnoustrojów. Powinniśmy pamiętać, że wszystkie miody działają silnie zapobiegawczo to znaczy zanim złapiemy katar, czy przeziębimy się. Regularne spożywanie miodu, znacznie podnosi naszą odporność. Stanowi barierę przed infekcją w pomieszczeniach gdzie znajdują się osoby chore. W chwili gdy już jesteśmy już chorzy, miód nie postawi nas z dnia na dzień na nogi, choć pomoże naszemu organizmowi w walce z drobnoustrojami.

Miód wielokwiatowy jest stosowany w chorobach serca oraz przy osłabieniu i wyczerpaniu organizmu. W połączeniu z pyłkiem lub pierzgą rozpuszczony w wodzie jest napojem izotonicznym poprawiającym sprawność i wydajność organizmu. Mieszaninę miodu wody i pierzgi dobrze zabrać w długą trasę zamiast kawy – stosujemy – sprawdza się!

W sezonie 2014 mamy następujące miody wielokwiatowe:

koniec maja : rzepakowo – akacjowy (jasny)

początek czerwca czeremcha, kruszyna, akacja (brązowy)

lipiec wielokwiatowo – gryczany (brązowy)

koniec lipca ostrożeń, spadź, kruszyna, nawłoć ( jest jasny – nawłoć wybarwia na biało)

Najcenniejszymi produktami z ula dla naszego organizmu są pierzga, pyłek i propolis

 

CENNIK

PONIŻEJ ZNAJDUJĄ SIĘ CENY KAŻDEGO RODZAJU MIODU


 

CHOOSE

Your Plan

Disk Space

Databases

Domains

Users

Email Accounts

Bandwidth

Support

Your Text

Your Text

Your Text

Your Text

Your Text

Your Text

Your Text

Your Text


ODMIANA

MIODY DOMAŃSKICH

AKACJOWY

NAWŁOCIOWY

RZEPAKOWY

SPADZIOWY LIŚCIASTY

RZEPAKOWO AKACJOWY

WIELOKWIAT ŁĄKOWY

WIELOKWIAT LEŚNY

MNISZKOWY

BORÓWKOWY

LIPOWY

WIELOKWIAT LEŚNY

GRYCZANY

GRYCZANY Z LIPĄ

SPADZIOWY IGLASTY

PLASTER MIODU 1-1,2 KG


UWAGI

MIODY DOMAŃSKICH


KREMOWANY

KREMOWANY





ZAMÓW NA MAJ 2018



KOŃCÓWKA


KOŃCÓWKA

ZAMÓW NA 2018

ZAMÓW NA MAJ 2018


SŁOIK 1 KG

MIODY DOMAŃSKICH

48 ZŁ

42 ZŁ

42 ZŁ

WYCZERPANY

42 ZŁ

WYCZERPANY

42 ZŁ


WYCZERPANY

48 ZŁ

42 ZŁ

42 ZŁ

42 ZŁ


47 ZŁ Z RAMKĄ


SŁOIK 0,43 KG

MIODY DOMAŃSKICH

25 ZŁ

22 ZŁ

22 ZŁ

WYCZERPANY

22 ZŁ

22 ZŁ

22 ZŁ


25 ZŁ

25 ZŁ

22 ZŁ

22 ZŁ




 

CENNIK

POZOSTAŁE PRODUKTY: PIERZGA, PROPOLIS, PYŁEK KWIATOWY


 

Email Accounts

Bandwidth

Support

PIERZGA

PROPOLIS

PYŁEK KWIATOWY

BRAK UWAG

BRAK UWAG

BRAK UWAG

59 ZŁ/300 ML

35 ZŁ/50 G

20 ZŁ/300 ML

39 ZŁ/200 ML

18 ZŁ/200 G

14 ZŁ/200 ML

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien